Slumpmässigt valda bilder...

Utbildning Tyngdlyftning 2013

Publicerad måndag, 16 september 2013

Sommaren var över och det var dags att byta sol och bad mot skivstång och svett. Kim insåg att nu behövs det en riktig injektion om vi ska ha en chans att komma i form inför vårt inträde i Elitserien 2014! På väg hem från träning ringer han Rickard Nilsson, OS deltagare, fystränare hos Svenska Olympiska Kommitén och allvetande inom tyngdlyftning. Kort sagt ett av de tyngsta namnen inom träning och idrott i Sverige.

Ett par veckor senare, en Fredag lagom till lunch anländer Rickard till Karlstad. David agerar ledsagare och visar Rickard Karlstad innan det är dags att börja utbildningen.

Praktikpass 1

Klockan 15.00  anländer 13 st lyftare från KAK laddade för att lyssna och lära. Utbildningen inleds med ryck och korrigeringar för detta lyft. Rickard ger enkla och tydliga instruktioner. Det är fantastiskt roligt med de som kan förenkla och sortera ut det viktigaste. Ledord är tyngdpunkt, balans, rytm, tajmning, känsla! Rickard ger tips om uppvärmningsdrillar för detta och påpekar att det är viktigt att ta med sig ”rätt känsla” in i träningen.

Eftermiddagen fortsätter med ett gemensamt restaurangbesök där ”världsmästaren” Rickard bjuds
på mat av ägaren. Thorbjörn toppar detta med ett nummer av Kraftsport från 1982 där Rickard
var omslagspojke. Rickard blir röd i ansiktet men signerar snällt tidningen!

 

Rickard instruerar

Teoripass

Kvällen fortsätter med föreläsning om träningsplanering.
Rickard har stor erfarenhet inom området då han varit med och skrivit planering för ett 30 tal olympier och flera hundra deltagare på EM och VM. Rickard visar hur man kan göra när man börjar bygga större planering för Tyngdlyftning. Han påpekar vikten av att vara tränad för att orka träna och återhämta sig. Många av oss skulle förmodligen tjäna på att ha en bättre kondition för att återhämta sig snabbare. Rickard anser att det är viktigt att veta vilka krav som tyngdlyftning ställer på utövaren, mentala, tekniska, fysiska. Skillnaden mellan kraven och den egna kapaciteten kan då ligga till grund för en utvecklingsplan. Rickard pratar i tre timmar och det gås igenom mycket och det är otroligt intressant att lyssna på någon som verkligen har kunskap!

Praktikpass 2

På lördag förmiddag är det dags för ytterligare ett praktiskt pass där vi börjar med att repetera några ryckdrillar. Därefter är det stöt på agendan. Rickard visar några regler som bör följas samtidigt som det är
viktigt att man känner sig stark under stången. Känns det lätt är det rätt.
Passet avslutas med en genomgång av knäböj som är en viktig övning för tyngdlyftare.
Vi avslutar med kaffe och kaka i lokalen. Vi framför vårt tack till Rickard
som kontrar med att vi har jättefina träningsmöjligheter i vår lokal och att han gärna kommer hit igen eller att vi kan komma till Stockholm.


Tack alla inblandade för en lärorik helg!