Tyngdlyftning

Karlstads Atletklubb Karlstads Atletklubb

Tyngdlyftning

Tyngdlyftning är en idrott som idag är mycket populär tack vare att man i två övningar (ryck och stöt) tränar hela kroppen. Tyngdlyftning involverar styrka, explosivitet, rörlighet och ställer höga krav på det tekniska utförandet vilket är en kul utmaning. Tyngdlyftning är också en mycket bra grundträning för andra idrotter.

Kom gärna och prova på tyngdlyftning! De flesta som provar tycker det är kul och fortsätter. Alla är välkomna vi vill gärna bli fler!

Historik

Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Med undantag av OS 1908 i London och 1912 i Stockholm har sporten varit med vid samtliga OS. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen, det har genom åren skett många förändringar av viktklasserna.

Discipliner

Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt 3 lyft i varje delgren.

• Ryck – stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.
• Stöt – är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt “mellanlandar” med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck rycker upp skivstången från höfthöjd direkt till raka armar och därefter reser sig.

Viktklasser

Lyftarna tävlar i olika viktklasser som för herrar är 56-62-69-77-85-94-105 samt +105 kg och för damer 48-53-58-63-69-75 och +75 kg. Vikten anger det maximala man får väga. Innan varje tävling vägs samtliga deltagare för att avgöra i vilken viktklass de ska tävla i.

Tävlingsregler

Vikten väljs fritt av lyftaren, minsta tillåtna viktökning av skivstången är 1 kg mellan första och andra försök. Det finns inga gränser för hur mycket man får öka. Totalt har lyftaren 3 försök i varje delgren, ryck och stöt, detta oavsett om lyftet klaras eller inte.

Lyften bedöms av 3 domare, som var för sig kan godkänna alternativt underkänna ett lyft. Alla domarna behöver inte vara eniga, majoriteten avgör. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren. Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Lyftaren har 1 minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då en och samma lyftare skall utföra 2 eller 3 lyft utan att en annan lyftare har lyft, då tilldelas 2 minuter till försöket. Vikten på stången får inte minskas.

Stänger och vikter

Skivstången för damer väger 15kg och för herrar 20kg. Stången kan belastas med skivor som väger, 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg och 25 kg samt lås på 2,5 kg som förhindrar att skivorna glider. Belastningen skall vara symmetrisk och alltid med de tyngsta skivorna närmast stångens mitt.

Karlstads Atletklubb Karlstads Atletklubb

Följ oss på det sociala

Nyheter och aktuell information lägger vi sällan ut på den här sidan. För det ändamålet använder vi istället Facebook och Instagram.
Så om du vill hålla koll på vad som händer, frossa i bilder och läsa begåvade inlägg, klicka på loggorna nedan och registrera dig som följare.